Media

allnaturals.pl

Eco Tydzień #7 – Natura Food

onet.pl

Nowotwory w liczbach. Przybywa chorych na raka

Na całym świecie rośnie zachorowalność na nowotwory, które są główną przyczyną zgonów. Na raka
umiera ponad 8 milionów osób rocznie. W Polsce rak zabija blisko 100 tysięcy osób, z czego około 94 tysiące umiera w wyniku nowotworów złośliwych. Pamiętajmy, że możemy jednak wiele zrobić, żeby im zapobiegać i skutecznie leczyć.

http://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/zachorowalnosc-i-umieralnosc-na-nowotwory-w-polsce-i-na-swiecie/ljx692

onet.pl

Dieta antyrakowa. Sprawdź, które produkty zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Pomidory

Stawiaj na czerwony. W zależności od odmiany w 100 g pomidorów znajdziesz od 3,1 do 7,74 mg likopenu. Badania pokazują, że ze wszystkich barwników to jego rola ma największe znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Naukowcy z Uniwersytetu Illinois udowodnili, że kobiety z wysokim poziomem likopenu we krwi mają 5-krotnie mniejsze ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy w porównaniu z kobietami, u których wykazano niskie stężenie tego związku. Zaobserwowano również, że dzięki codziennemu spożywaniu 30 mg likopenu możliwe jest zredukowanie ryzyka wystąpienia raka jelita grubego lub odbytnicy nawet o 60 proc. To nie koniec, czerwone pomidory powinni jeść na okrągło mężczyźni. Już wiemy, dlaczego rak prostaty występuje o wiele rzadziej u mieszkańców Włoch, Hiszpanii czy Meksyku. Okazuje się, że likopen zakłóca działanie androgenów – hormonów, biorących udział w przeroście tkanki gruczołu prostaty.

http://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/dieta-antyrakowa-sprawdz-ktore-produkty-zmniejszaja-ryzyko-zachorowania-na-raka/tpcswv

Pełne ziarna zbóżPomidoryBrokułyZielona herbataOrzechy brazylijskieCzosnekOliwa z oliwekWino

medonet.pl

 Raport „Walka z nowotworami i opieka onkologiczna w Polsce wobec wyzwań demograficznych i epidemiologicznych – propozycje rozwiązań” (…). Jak poinformował jeden z autorów raportu Paweł Kalbarczyk, Polska na tle UE jest krajem o wciąż relatywnie niskiej zapadalności, ale wysokiej umieralności na nowotwory złośliwe, zwłaszcza wśród osób poniżej 65. roku życia. Kalbarczyk podkreślił, że według Krajowego Rejestru Nowotworów, w 2011 r. w naszym kraju na chorobynowotworowe zachorowało 144 336 osób. Najczęstszym nowotworem, na który zapadają Polacy, jest tytoniozależny rak płuca (ok. 20 proc.), a na kolejnych miejscach są: rak piersi, rak jelita grubego i rak gruczołu krokowego. Od wielu lat na pierwszym miejscu zachorowań u mężczyzn znajduje się rak płuca, a u kobiet rak piersi. Nowotworem, który powoduje największą liczbę zgonów, zarówno wśród mężczyzn, jak i kobiet, jest rak płuca. Polska potrzebuje konsekwentnie realizowanej, monitorowanej i adekwatnie do potrzeb modyfikowanej długoletniej strategii, która będzie dysponować odpowiednim do potrzeb budżetem – to główny wniosek, który sformułowano w raporcie. Jednak – jak wskazują autorzy opracowania – nie powinien być on przeznaczany głównie na inwestycje w sprzęt i infrastrukturę, ale na skuteczną profilaktykę i edukację zdrowotną, szkolenia kadr medycznych i standaryzację postępowania diagnostycznego i leczniczego opartych na udowodnionej skuteczności w adekwatnej do potrzeb sieci placówek lecznictwa onkologicznego…

biotechnologia.pl

„Pierwszym prawem natury jest pragnienie własnego szczęścia.” – Stefan Oziewicz o Lycolife i nowotworach … Profesor Chomczyński, jak wspomniałem, zawsze zainteresowany był pomocą dla chorujących na nowotwory. Projekt, którego realizacja właśnie dobiegła końca, jest przede wszystkim zainspirowany chęcią niesienia ludziom tej pomocy. Zdajemy sobie sprawę, że nowotwór to choroba bardzo często śmiertelna i tak naprawdę póki co nie wynaleziono jeszcze na nią lekarstwa. Wiemy jednocześnie, że nauka ma już obecnie możliwości pozwalające ulżyć pacjentom w cierpieniu – a także pomóc wszystkim oczekującym na operację, opóźniając tempo namnażania komórek nowotworowych. Likopen – jeden z najpotężniejszych antyoksydantów …

onet.pl kobieta

Nowa broń w walce z rakiem … Zdaniem Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu, likopen jako składnik diety może ograniczać rozrost komórek nowotworowych. …

wprost24.pl smaki2009

Likopenowy napój – nowa broń w walce z rakiem … Zawartość likopenu w napoju opracowanym w laboratorium MRC wynosi co najmniej 12mg/100 ml. Dla porównania w pomidorach – uważanych za cenne źródło tej substancji – wynosi ona 0,03mg/100g. Większe stężenie likopenu występuje w przetworach pomidorowych, jednak i tak nie jest ono tak duże, np. w soku pomidorowym wynosi ok. 6,4 mg/100ml. …

rzeczpospolita.pl media planet

Profilaktyka … Wśród produktów polecanych przez dietetyków są pomidory – ze względu na zawarty w nich likopen, naturalny barwnik, który nadaje im czerwony kolor. Likopen należy do grupy tzw. karotenoidów, substancji o silnym działniu antyoksydacyjnym. Chronią one komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Spożywanie produktów zawierających duże ilości likopenu nie tylko zmniejsza ryzyko zachorowania na raka gruczołu krokowego, ale również na choroby serca.

urodaizdrowie.pl

Napój zawierający likopen Pierwszy na świecie napój zawierający skoncentrowany likopen (silny przeciwutleniacz chroniący organizm przed rozwojem nowotworów) uzyskany z pomidorów robi obecnie wielką furorę wśród zwolenników zdrowego żywienia. Skład: Napój likopenowy LycoLife produkowany jest z naturalnych surowców na bazie wody głębinowej z dodatkiem koncentratu likopenu uzyskanego z pomidorów polskiej hodowli. Nie posiada on w swym składzie dodatku cukru białego, żadnych środków konserwujących, słodzików, sztucznych barwników czy soli. Zawiera cukier naturalnie występujący w owocach.

onet.pl

Rak jelita grubego to nowotwór złośliwy, który bardzo często występuje rodzinnie, co uczeni łączą z obecnością specyficznego genu. Według statystyk medycznych na świecie żyje ponad 3 miliony osób z rakiem jelita grubego. W Europie jest on drugim najczęściej atakującym nowotworem. W Polsce corocznie choroba jest rozpoznawana u około 12 tys. osób Każdego roku z tego powodu umiera 8,5 tys. osób. 90 proc. przypadków stwierdza się u osób po 50. roku życia, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Około 70 proc. chorych zgłasza się do lekarza, gdy rak poczynił znaczne spustoszenie w organizmie i nie jest możliwe zastosowanie skutecznej terapii. To decyduje o przyszłości chorych. Osoby, które zgłaszają się do specjalisty w I stopniu zaawansowania raka jelita grubego mają 90 proc. szans na wyleczenie, gdy w II – 63-72 proc. Gdy choroba osiągnie III stopień rozwoju, czyli gdy pojawią się przerzuty, szanse na wyleczenie spadają poniżej 50 proc. W IV stopniu zaawansowania sięgają one tylko 17 proc. Dlatego tak ważna jest wczesna diagnostyka.

facet.wp.pl

facet.wp.pl/kat,1007849,title,Sok-pomidorowy …Gdy naukowcy wzięli pod uwagę wyłącznie udary niedokrwienne, spowodowane zakrzepami w tętnicach zaopatrujących mózg, wyniki były jeszcze wyraźniejsze. Na ten typ udaru pacjenci z najwyższymi poziomami likopenu byli narażeni aż o 59 proc. mniej niż osoby z niskimi zawartościami. Otrzymane wyniki potwierdzają słuszność zaleceń, aby jeść przynajmniej pięć porcji owoców i warzyw dziennie. Przestrzeganie tych zaleceń z dużym prawdopodobieństwem doprowadziłoby do znacznego zmiejszenia liczby udarów w populacji światowej.

Zagłosuj na smak !

Obejrzyj wyniki