Media

allnaturals.pl

Eco Tydzień #7 – Natura Food

onet.pl

Nowotwory w liczbach. Przybywa chorych na raka

Na całym świecie rośnie zachorowalność na nowotwory, które są główną przyczyną zgonów. Na raka
umiera ponad 8 milionów osób rocznie. W Polsce rak zabija blisko 100 tysięcy osób, z czego około 94 tysiące umiera w wyniku nowotworów złośliwych. Pamiętajmy, że możemy jednak wiele zrobić, żeby im zapobiegać i skutecznie leczyć.

http://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/zachorowalnosc-i-umieralnosc-na-nowotwory-w-polsce-i-na-swiecie/ljx692

onet.pl

Dieta antyrakowa. Sprawdź, które produkty zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Pomidory

Stawiaj na czerwony. W zależności od odmiany w 100 g pomidorów znajdziesz od 3,1 do 7,74 mg likopenu. Badania pokazują, że ze wszystkich barwników to jego rola ma największe znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Naukowcy z Uniwersytetu Illinois udowodnili, że kobiety z wysokim poziomem likopenu we krwi mają 5-krotnie mniejsze ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy w porównaniu z kobietami, u których wykazano niskie stężenie tego związku. Zaobserwowano również, że dzięki codziennemu spożywaniu 30 mg likopenu możliwe jest zredukowanie ryzyka wystąpienia raka jelita grubego lub odbytnicy nawet o 60 proc. To nie koniec, czerwone pomidory powinni jeść na okrągło mężczyźni. Już wiemy, dlaczego rak prostaty występuje o wiele rzadziej u mieszkańców Włoch, Hiszpanii czy Meksyku. Okazuje się, że likopen zakłóca działanie androgenów – hormonów, biorących udział w przeroście tkanki gruczołu prostaty.

http://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/dieta-antyrakowa-sprawdz-ktore-produkty-zmniejszaja-ryzyko-zachorowania-na-raka/tpcswv

Pełne ziarna zbóżPomidoryBrokułyZielona herbataOrzechy brazylijskieCzosnekOliwa z oliwekWino

medonet.pl

 Raport “Walka z nowotworami i opieka onkologiczna w Polsce wobec wyzwań demograficznych i epidemiologicznych – propozycje rozwiązań” (…). Jak poinformował jeden z autorów raportu Paweł Kalbarczyk, Polska na tle UE jest krajem o wciąż relatywnie niskiej zapadalności, ale wysokiej umieralności na nowotwory złośliwe, zwłaszcza wśród osób poniżej 65. roku życia. Kalbarczyk podkreślił, że według Krajowego Rejestru Nowotworów, w 2011 r. w naszym kraju na chorobynowotworowe zachorowało 144 336 osób. Najczęstszym nowotworem, na który zapadają Polacy, jest tytoniozależny rak płuca (ok. 20 proc.), a na kolejnych miejscach są: rak piersi, rak jelita grubego i rak gruczołu krokowego. Od wielu lat na pierwszym miejscu zachorowań u mężczyzn znajduje się rak płuca, a u kobiet rak piersi. Nowotworem, który powoduje największą liczbę zgonów, zarówno wśród mężczyzn, jak i kobiet, jest rak płuca. Polska potrzebuje konsekwentnie realizowanej, monitorowanej i adekwatnie do potrzeb modyfikowanej długoletniej strategii, która będzie dysponować odpowiednim do potrzeb budżetem – to główny wniosek, który sformułowano w raporcie. Jednak – jak wskazują autorzy opracowania – nie powinien być on przeznaczany głównie na inwestycje w sprzęt i infrastrukturę, ale na skuteczną profilaktykę i edukację zdrowotną, szkolenia kadr medycznych i standaryzację postępowania diagnostycznego i leczniczego opartych na udowodnionej skuteczności w adekwatnej do potrzeb sieci placówek lecznictwa onkologicznego…

biotechnologia.pl

“Pierwszym prawem natury jest pragnienie własnego szczęścia.”

– Stefan Oziewicz o Lycolife i nowotworach … Profesor Chomczyński, jak wspomniałem, zawsze zainteresowany był pomocą dla chorujących na nowotwory. Projekt, którego realizacja właśnie dobiegła końca, jest przede wszystkim zainspirowany chęcią niesienia ludziom tej pomocy. Zdajemy sobie sprawę, że nowotwór to choroba bardzo często śmiertelna i tak naprawdę póki co nie wynaleziono jeszcze na nią lekarstwa. Wiemy jednocześnie, że nauka ma już obecnie możliwości pozwalające ulżyć pacjentom w cierpieniu – a także pomóc wszystkim oczekującym na operację, opóźniając tempo namnażania komórek nowotworowych. Likopen – jeden z najpotężniejszych antyoksydantów …

onet.pl kobieta

Nowa broń w walce z rakiem

… Zdaniem Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu, likopen jako składnik diety może ograniczać rozrost komórek nowotworowych. …

wprost24.pl smaki2009

Likopenowy napój – nowa broń w walce z rakiem

… Zawartość likopenu w napoju opracowanym w laboratorium MRC wynosi co najmniej 12mg/100 ml. Dla porównania w pomidorach – uważanych za cenne źródło tej substancji – wynosi ona 0,03mg/100g. Większe stężenie likopenu występuje w przetworach pomidorowych, jednak i tak nie jest ono tak duże, np. w soku pomidorowym wynosi ok. 6,4 mg/100ml. …

onet.pl

http://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/rak-to-choroba-cywilizacyjna-moze-spotkac-kazdego-z-nas/svq9d3

Co cztery minuty w Polsce ktoś dowiaduje się, że ma raka, co siedem minut ktoś z tego powodu umiera. Rak jest druga przyczyną zgonu Polaków i odpowiada za co czwartą śmierć w naszym kraju. Prognozy też nie są optymistyczne. Szacuje się, że w Polsce na raka zapadnie jedna na trzy osoby urodzone po 1960r. w 2025 r. liczba osób żyjących w Polsce z chorobą nowotworową przekroczy 600 tys. To tak, jakby zachorował np. cały Wrocław.

 

Zagłosuj na smak !

Obejrzyj wyniki